Великорублівська громада
Полтавська область, Полтавський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Для роботи з пестицидами потрібно отримати свідоцтво про проходження навчання та посвідчення про право роботи з пестицидами

Дата: 16.04.2024 11:08
Кількість переглядів: 27

Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області продовжують проводити навчання з зацікавленими особами для отримання свідоцтв та посвідчень на право здійснення робіт з пестицидами та агрохімікатами.

Щороку із приходом весни аграрії, які займаються вирощуванням сільськогосподарської продукції, вживають усі необхідні заходи, які б допомогли отримати щедрий врожай. Одним з яких є використання пестицидів - призначених для боротьби з бур’янами, хворобами та шкідниками.

Відповідно до ст.11 Закону України «Про пестициди та агрохімікати», ст.18 Закону України «Про захист рослин» підприємства, установи, організації усіх форм власності зобов’язані допускати до робіт із транспортування, зберігання, застосування, торгівлі засобами захисту рослин лише осіб, які мають посвідчення про право роботи з пестицидами.

Посвідчення надає право особи на організацію робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або на проведення робіт з їх транспортування, зберігання, застосування, а також на торгівлю пестицидами.

Порядок одержання посвідчення про право роботи з пестицидами визначений Постановою Кабінету Міністрів України від 09 травня 2023 року № 458 «Про затвердження Порядку одержання посвідчення про право роботи з пестицидами». Цим нормативним актом передбачено осучаснення процедури отримання посвідчення на право роботи з пестицидами, яка включає такі елементи:

-організацію та проведення навчання;

-тестування та видачу Свідоцтва про навчання;

-видачу Посвідчення про право роботи з пестицидами.

Навчання з питань безпечного поводження з пестицидами проводиться в очній або дистанційній формі на платній основі. Розмір плати за проведення такого навчання встановлюється згідно із законодавством України. На даний час оплата за 1 людину становить 452,41 гривень.

Такі навчання проводяться державними фітосанітарними інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за «Програмою навчання осіб, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням, торгівлею пестицидами» (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 1264 від 12.06.2023р.).

Ознайомитись з інформацією щодо отримання посвідчення про право роботи з пестицидами, а саме – перелік питань для тестування та варіанти відповідей до них, зразки заяв про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами та про видачу посвідчення про право роботи з пестицидами ви можете на сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Посвідчення видається особам, діяльність яких пов’язана з організацією робіт із зберігання та/або застосування пестицидів або з проведенням робіт з їх транспортування, зберігання, застосування, а також з торгівлею пестицидами, за умови досягнення ними 18 років та наявності чинного свідоцтва про проходження навчання.

Строк дії посвідчення про право роботи з пестицидами та свідоцтва про проходження навчання з питань безпечного поводження з пестицидами становить два роки.

При цьому слід зазначити – згідно Постанови КМУ від 16 березня 2022р. №297 «Деякі питання перевезення (транспортування), зберігання, застосування та торгівлі пестицидами і агрохімікатами» установлено, що строк дії допусків (посвідчень) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, виданих відповідно до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та дійсних станом на 1 січня 2022 р., продовжується на період дії воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування.

Допуск до роботи з пестицидами осіб, які не мають посвідчення, є порушенням законодавства про захист рослин та тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

Проходження навчання працівниками, робота яких пов’язана з організацією та безпосереднім проведенням робіт по транспортуванню, зберіганню, застосуванню, торгівлі пестицидами дозволить більш якісно і безпечно проводити комплекс робіт із захисту сільськогосподарських культур, зменшить ризики потрапляння пестицидів на прилеглі території.

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління   

Держпродспоживслужби

в Полтавській області                                                         Тетяна САХНО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь