Великорублівська громада
Полтавська область, Полтавський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Осінній догляд за плодовими деревами

Дата: 02.10.2023 09:31
Кількість переглядів: 300

Фото без описуОсінній догляд за плодовими деревами

 

В осінній період у городників та садівників не менше турбот ніж в інші пори рокуу. Зібрати врожай та закласти його на збрігання, прибрати квітники. Прибрати сади від опавшого лисття, захистити дерева та чагарники від вітрів, морозів, і від шкідників узимку, потрібно зробити комплексні роботи, що включають в себе правильний догляд. Підготовка плодових дерев до зими забезпечить не тільки здоровий і гарний їх вигляд в наступному році, а й забезпечить рясним врожаєм.

Прибирання листя

Листя в в садах осінню опадає не рівномірно, тому його потрібно прибирати 2-3 рази. Листя яке опало, не послужить мульчею, від вологи воно злипається і не дає випаровуватись волозі з грунту. На листі яке опадає часто залишаються яйця та личинки шкідливих комах, може бути заражене грибком. У гнилому листі можуть поширюватись бактерії. З приходом весни, при відповідних умовах, шкідливі організми можуть поширюватись по території саду. Прибирання листя в саду мінімізує захворювання плодових дерев та інших рослин та позбуває значної кількості шкідливих комах.

Обрізка

Одним із важливих функцій в цей період є обрізка. Не почищені вчасно дерева частіше уражуються шкідниками, а лікування їх проходить довго та складно. В осени не всі деревам потрібна обрізка, якщо рослина погано переносить холод і у них погана морозостійкість, то такі рослини не обрізають. Так в осени можна обрізати сливи, груші та яблуні. Іншим рослинам проводять тільки санітарну обрізку. А повноцінну проводять на весні.

Обробка

Коли опало все листя з дерев, можна починати обробку саду від небезпечних хвороб і шкідників. Для боротьби з ґрунтовими шкідниками територію в пристовбурних кругах рихлять на глибину приблизно 20 см. Таким чином, личинки шкідливих комах виявляються зверху і гинуть взимку, під дією сильних морозів. Для боротьби з грибковими захворюваннями використовують - фунгіциди, а зі шкідниками -інсектициди.

Слід викорчувати дерева, які загинули в результаті сильного пошкодження шкідниками або хворобами. Їх необхідно видалити з території ділянки й спалити. Ґрунт в місцях, де росли загиблі дерева, продезінфікувати хлорним вапном (150-200 г / м2) і перекопати.

Побілка стовбурів дерев восени - відмінний захист не тільки від шкідників, але і від сонячно-морозних опіків і утворення морозобоїн. Перед процедурою стовбур дерева очищають від сухої кори, лишайників, мохів. Зручно використовувати вже готові склади. Білять весь стовбур від землі до заснування перших скелетних гілок.

Пізньої осені, при настанні перших морозів рекомендується провести заходи щодо знищення мишей та інших шкідливих гризунів в саду.

Підживлення

Восени плодові дерева потребують мінеральних підгодівель. Виключити тільки слід азот, який запускає процеси росту, які в цей період не потрібні й істотно знижують зимостійкість. В область пристовбурного кола кожного дерева необхідно щорічно вносити якісні фосфорно-калійні добрива.

Полив

Не щороку осінь буває дощовою. Але важливо, щоб в зиму дерева пішли, добре наситившись вологою. Тому вологозарядний полив - дуже важливий захід. Досить молоді дерева, до 5 річного віку, поливають по площі пристовбурного кола. Старіші дерева краще поливати по периметру крони. Поступовий, поетапний полив дозволить ґрунту просочитися рівномірно. Але не слід проводити вологозарядні поливи, якщо вологість ґрунту в період вегетації дерев підтримувалася на оптимальному рівні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь