ОБЕРЕЖНО НІТРАТИ!

Дата: 24.02.2023 09:11
Кількість переглядів: 141

ОБЕРЕЖНО НІТРАТИ!

Одна з проблем в Полтавській області – підвищений вміст нітратів у воді шахтних колодязів, що при користуванні такою водою може впливати на здоров’я дітей раннього віку, які перебувають на штучному вигодовуванні.
Нітрати є речовинами, які утворюються під час обміну сполук азоту в біосфері. Джерелом надходження їх в грунтові води служать природні продукти розпаду органічних речовин, а також відходи при утриманні домашніх тварин, при порушеннях санітарних вимог по розміщенню на садибах місць зберігання побутових відходів, каналізаційних споруд (вигребів).

Шкідливими для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього трансформування в організмі людини в нітрити та нітрозаміни, що надходять в кровоносну систему дорослого та дитини.
Гемоглобін крові, який переносить кисень до клітин організму, замість кисню зв’язується з нітритами, утворюючи сполуку метгемоглобін, яка не здатна живити клітини. При цьому розвивається кисневе голодування організму – гіпоксія.
У нормальному стані в крові людини міститься близько 2% метгемоглобіну. При зростанні рівня метгемоглобіну до 30% розвивається гостра або хронічна нітратна інтоксикація.
Вода забруднена нітратами особливо небезпечна для дитячого організму, перш за все для дітей перших місяців відповідає за відновлення метгемоглобіну в гемоглобін. Поряд з цим гемоглобін новонароджених, зважаючи на те, що є незрілим більш легко та активно з’єднується з нітритами, а не киснем. Дане з’єднання є стійким і нездатним переносити до життя. Це пов’язано з тим, що у дітей цього віку ще не виробляється фермент, який тканин кисень.
У випадку приготування для дітей, що перебувають на штучному вигодовуванні, молочної суміші,з використанням води колодязів де вміст нітратів понад 50мг/дм3, вірогідність розвитку гострого нітратного отруєння дуже висока. Забруднена нітратами вода – звичайна за смаком, без запаху, прозора і чиста. Слід також пам’ятати, що кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує їх токсичність.
Отруєння розпочинається з слабкості, нудоти, блювання, проносу, з’являється задишка, ціаноз (посиніння), серцебиття. Чим більше кисневе голодування (гіпоксія) тим чіткіше проявляються симптоми ураження серцево-судинної та нервової систем.
Надходження нітратів і нітритів з материнським молоком коливається в залежності від періоду року. Максимальне їх надходження спостерігається
 восени, коли частка овочів в харчуванні найбільша, але не слід забувати, що основним джерелом надходження надмірної кількості нітратів у організм жінки та дитини залишається забруднена нітратами колодязна питна вода,особливо  у весняний період  під час танення снігу , повені та сезону дощів, коли потрапляння нітратів  з грунтовими  водами  у шахтні колодязі максимальне.
Багаторічні лабораторні дослідження води централізованих систем водопостачання (водопроводів) на вміст нітратів свідчать, що як правило вміст нітратів у такій воді не перевищує встановленого нормативу і вона цілком безпечна з даного показника для використання вагітними та дітьми  раннього  віку..


Шановні вагітні жінки та батьки дітей раннього віку ! Будьте обачні при користуванні водою з шахтних колодязів та своєчасно проводьте в лабораторіях перевірку такої води на вміст нітратів  .
Бережіть здоров’я своє і своїх дітей!

 

                                                                 Полтавське районне  управління

Головного  управління

Держпродспоживслужби в

Полтавській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних