Великорублівська громада
Полтавська область, Полтавський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ОБЕРЕЖНО НІТРАТИ!

Дата: 24.02.2023 09:11
Кількість переглядів: 121

ОБЕРЕЖНО НІТРАТИ!

Одна з проблем в Полтавській області – підвищений вміст нітратів у воді шахтних колодязів, що при користуванні такою водою може впливати на здоров’я дітей раннього віку, які перебувають на штучному вигодовуванні.
Нітрати є речовинами, які утворюються під час обміну сполук азоту в біосфері. Джерелом надходження їх в грунтові води служать природні продукти розпаду органічних речовин, а також відходи при утриманні домашніх тварин, при порушеннях санітарних вимог по розміщенню на садибах місць зберігання побутових відходів, каналізаційних споруд (вигребів).

Шкідливими для здоров’я є не самі нітрати, а продукти їхнього трансформування в організмі людини в нітрити та нітрозаміни, що надходять в кровоносну систему дорослого та дитини.
Гемоглобін крові, який переносить кисень до клітин організму, замість кисню зв’язується з нітритами, утворюючи сполуку метгемоглобін, яка не здатна живити клітини. При цьому розвивається кисневе голодування організму – гіпоксія.
У нормальному стані в крові людини міститься близько 2% метгемоглобіну. При зростанні рівня метгемоглобіну до 30% розвивається гостра або хронічна нітратна інтоксикація.
Вода забруднена нітратами особливо небезпечна для дитячого організму, перш за все для дітей перших місяців відповідає за відновлення метгемоглобіну в гемоглобін. Поряд з цим гемоглобін новонароджених, зважаючи на те, що є незрілим більш легко та активно з’єднується з нітритами, а не киснем. Дане з’єднання є стійким і нездатним переносити до життя. Це пов’язано з тим, що у дітей цього віку ще не виробляється фермент, який тканин кисень.
У випадку приготування для дітей, що перебувають на штучному вигодовуванні, молочної суміші,з використанням води колодязів де вміст нітратів понад 50мг/дм3, вірогідність розвитку гострого нітратного отруєння дуже висока. Забруднена нітратами вода – звичайна за смаком, без запаху, прозора і чиста. Слід також пам’ятати, що кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує їх токсичність.
Отруєння розпочинається з слабкості, нудоти, блювання, проносу, з’являється задишка, ціаноз (посиніння), серцебиття. Чим більше кисневе голодування (гіпоксія) тим чіткіше проявляються симптоми ураження серцево-судинної та нервової систем.
Надходження нітратів і нітритів з материнським молоком коливається в залежності від періоду року. Максимальне їх надходження спостерігається
 восени, коли частка овочів в харчуванні найбільша, але не слід забувати, що основним джерелом надходження надмірної кількості нітратів у організм жінки та дитини залишається забруднена нітратами колодязна питна вода,особливо  у весняний період  під час танення снігу , повені та сезону дощів, коли потрапляння нітратів  з грунтовими  водами  у шахтні колодязі максимальне.
Багаторічні лабораторні дослідження води централізованих систем водопостачання (водопроводів) на вміст нітратів свідчать, що як правило вміст нітратів у такій воді не перевищує встановленого нормативу і вона цілком безпечна з даного показника для використання вагітними та дітьми  раннього  віку..


Шановні вагітні жінки та батьки дітей раннього віку ! Будьте обачні при користуванні водою з шахтних колодязів та своєчасно проводьте в лабораторіях перевірку такої води на вміст нітратів  .
Бережіть здоров’я своє і своїх дітей!

 

                                                                 Полтавське районне  управління

Головного  управління

Держпродспоживслужби в

Полтавській області.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь