Як уберегтись від харчових отруєнь під час новорічних свят
Наближаються новорічні свята, а з ними застілля в колі сім’ї та друзів. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключення електроенергії, що може стати причиною спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань, під час яких страждає як доросле так і дитяче населення.
Причиною спалахів може бути вживання неякісних харчових продуктів з ознаками псування, з порушенням термінів зберігання або зберігання їх без холоду тощо, та забруднення сторонніми мікроорганізмами в процесі приготування страв.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові м’ясні та рибні страви, які пройшли недостатню термічну обробку та зберігалися з порушенням температурного режиму, молочні та кондитерські вироби, приготовлені з непастеризованого молока, салати з майонезом, до складу яких входять домашні яйця та майонез, виготовлений в домашніх умовах. Ці фактори можуть првести до накопичення збудників інфекційних хвороб у продуктах.
З метою попередження виникнення спалахів харчових отруєнь у побуті рекомендуємо
- для відзначення свят із великою кількістю учасників користуватись послугами підприємств громадського харчування, які відповідають санітарно - гігієнічним вимогам та не використовувати орендовані чи пристосовані приміщення, де не створені відповідні умови для приготування якісних страв.
Якщо все ж при виборі місця святкування надано перевагу домашнім умовам, рекомендуємо:
-
-
-
- суворе дотримання санітарного режиму та правил особистої гігієни на домашніх кухнях;
- для придбання продуктів використовувати узаконені місця торгівлі ,магазини, ринки;
- при закупівлі продуктів харчування вимагайте у продавця документи, що засвідчують їх якість та безпеку,
- ні в якому разі не купуйте продукти на стихійних ринках, з землі, у випадкових людей;
- готову їжу та харчові продукти слід зберігати окремо від напівфабрикатів та сировини, дотримуючись принципів товарного сусідства (наприклад, зберігаючи яйця сирі поряд із готовим салатом можна забруднити його сальмонелами, м’ясо, яке зберігається на верхній поличці холодильника може забруднити готову страву, яка лежить без упаковки на нижній поличці тощо);
- зберігати продукти і їжу в умовах холоду за температури не вище +4 - + 60С
- чітко дотримуйтесь термінів придатності харчових продуктів до споживання, зазначених на упаковці;
- суворо дотримуйтесь правил технології приготування страв, не скорочуйте часу термічної обробки сирої продукції;
- пам’ятайте, що кулінарні, кондитерські вироби та салати мають дуже короткий термін зберігання, тому готувати їх “прозапас” небезпечно.
-
-
Сподіваємось, що суворе дотримання санітарно-гігієнічних правил вбереже вас від неприємних сюрпризів у щоденному побуті та під час святкових заходів. А якщо все ж таки ви, або хтось із ваших друзів чи дітей, відчули перші прояви захворювання, терміново зверніться за медичною допомогою, бо ваше здоров’я у ваших руках !
Полтавське районне управління ГУ ДПСС
в Полтавській області