Великорублівська громада
Полтавська область, Полтавський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Протокол 7 «Про реорганізацію закладів загальної середньої освіти  Великорублівської сільської ради», обговорення проєкту рішення.

Дата: 08.04.2024 11:44
Кількість переглядів: 73

Протокол  № 7

засідання робочої групи  з проведення громадського обговорення проєкту рішення «Про реорганізацію закладів загальної середньої освіти  Великорублівської сільської ради»

Дата:  04.04.2024 р.

Присутні:  8 чол.

Відсутні  члени робочої групи – 1

 

Гриценко Ю. Д. – заступник сільського голови, голова робочої групи,

Мяло С. О. -  директор Великорублівського ОЗЗСО І – ІІІ ступенів Великорублівської сільської ради, заступник голови робочої групи,

Суфан В. П. – вчитель  Милорадівського ЗЗСО І – ІІІ ступенів Великорублівської сільської ради, секретар робочої групи.

 

Члени робочої групи:

Сіренко Ірина Петрівна – директор Козлівщинського ЗЗСО І –ІІ ступенів Великорублівської сільської ради.

Дрозд Раїса Володимирівна – представник батьківського комітету,

Ромашко Оксана Степанівна – представник батьківського комітету,

Мартинович Оксана Петрівна – представник батьківського комітету,

Довгопол Світлана Василівна – представник батьківського комітету,

Золотоус Тетяна Валеріївна – представник батьківського комітету.

 

Запрошені: Наливайко О. М.  – начальник   відділу освіти, молоді і спорту Великорублівської сільської ради.

 

План роботи

  1. Затвердження плану роботи робочої групи  з проведення громадського обговорення проєкту рішення «Про реорганізацію закладів освіти Великорублівської сільської ради»
  2. Виступи учасників робочої групи, обговорення проєкту.
  3. Пропозиції та доповнення до виступаючих.
  4. Ухвалення  рішення

Виступили: голова  робочої групи з громадського обговорення  щодо реорганізації закладів освіти Великорублівської сільської ради Гриценко Ю. Д.          

         Засновником закладів освіти Великорублівської сільської територіальної громади є Великорублівська сільська рада. Статтею  32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» передбачено, що рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та/або суспільства. Згідно зі статтею 37 цього ж Закону України засновник закладу загальної середньої освіти зобов’язаний забезпечити утримання та розвиток заснованого ним закладу освіти, його матеріально-технічної бази на рівні, достатньому для виконання вимог державних стандартів, ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти, вимог трудового законодавства, оплати праці педагогічних та інших працівників, охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки тощо.

 Головна мета засновника та основне завдання реформованої Нової української школи  – створити такий заклад освіти, в якому буде приємно, зручно та безпечно навчатись і який забезпечуватиме учням здобуття не лише знань, але й необхідних компетентностей для практичного їх застосування у повсякденному житті. Відповідно до Концепції реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» заклад освіти повинен надавати широкий комплекс якісних освітніх послуг: гуртки, групи подовженого дня, послуги шкільного психолога та соціального педагога, сучасна оновлена матеріально-технічна база тощо.

На території Великорублівської громади функціонує 3 заклади загальної середньої освіти та 2 філії, які забезпечують здобуття освіти на усіх трьох рівнях: початковому, базовому середньому та профільному середньому, 1 з них має у своїй структурі дошкільне відділення.

На сьогодні формування оптимальної спроможної освітньої мережі є вимогою часу. Навчання у повнокомплектному закладі освіти сприяє набуттю учнями навичок спілкування в колективі однолітків, формуванню лідерських якостей, дає можливість повноцінного розвитку здібностей та творчої майстерності. У конкурентному освітньому середовищі у здобувачів освіти є мотивація до досягнення кращих результатів у навчанні. Саме тому створення умов для надання якісних освітніх послуг, що відповідають вимогам Законів України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту» та Концепції реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа», через оптимізацію мережі закладів загальної середньої освіти Великорублівської сільської ради, є одним із пріоритетних завдань.  

 З метою формування  мережі  загальної середньої освіти Великорублівської сільської ради, що відповідає потребам населення в наданні освітніх послуг із врахуванням соціальних, географічних та економічних умов, приведення її у відповідність Законам України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», а також раціонального використання державних бюджетних коштів та коштів місцевого бюджету передбачених на галузь освіти, відповідно до повноважень, визначених пунктом 30 частини першої статті 26, підпунктом 1 пункту «а» частини першої статті 29, підпункту 1 пункту «а» статті 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо управління об’єктами комунальної власності, зокрема закладами освіти.

 Рішенням ХХХІV сесії VІІІ скликання № 01-01/ ХХХІV - 03  Великорублівської сільської ради  від 14 квітня 2023року створено робочу групу з проведення громадських обговорень оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Великорублівської сільської територіальної громади, до складу якої війшли заступник сільського голови, директори закладів загальної середньої освіти Великорублівської сільської ради, вчителі та батьки учнів.  До  участі в громадських обговореннях  та роботі комісії залучені старости сіл, депутати, педагогічні та учнівські колективи  батьки та всі небайдужі жителі громади.

Відділом освіти, молоді і спорту Великорублівської сільської ради та членами робочої групи проведено збір та аналіз даних про наявну шкільну мережу, демографічну ситуацію в громаді,  прогнозовану наповнюваність класів, наявність повноцінної старшої школи, перспективну мережу закладів загальної середньої освіти, вартість утримання одного учня у розрізі витрат освітньої субвенції та місцевого бюджету.

 04 квітня 2024 року на розгляд робочої групи були надані інформаційні  матеріали, підготовлені відділом освіти, молоді спорту Великорублівської сільської ради. На цих даних були сформульовані пропозиції Великорублівській сільській раді щодо плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти громади.

Відповідно до абзацу другого частини другої статті 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника. Рішення ХХХІV сесії VІІІ скликання № 01-01/ ХХХІV - 03  Великорублівської сільської ради  від 14 квітня 2023року «Про організацію та проведення громадського обговорення «Про реорганізацію закладів загальної середньої освіти Великорублівської сільської ради» було  оприлюднено 14 квітня 2023 року та  висвітлено на офіційному сайті Відділу освіти, молоді і спорту.

Обговорення тривали 1 календарний рік – з 14 квітня 2023 року до 14 квітня 2024 року. Пропозиції та зауваження від жителів Великорублівської сільської територіальної громади та зацікавлених осіб приймалися відділом освіти, молоді і спорту Великорублівської сільської ради на електронну адресу, вказану у повідомленні та у письмових зверненнях.

 У даний період було проведено сім засідань робочої групи із запрошенням батьків здобувачів освіти, працівники освітніх закладів, депутатів та небайдужих жителів.

На розширених засіданнях робочої групи та зустрічах учасникам обговорень було надано економічне обґрунтування необхідності формування спроможної мережі закладів загальної середньої освіти Великорублівської громади та роз’яснювалися можливі наслідки реалізації пропонованих рішень. Розглядалися питання реорганізації закладів освіти шляхом перетворення, збереження наявної мережі, вимог до створення  закладу-ліцею у громаді, ремонту доріг, облаштування найпростіших укриттів, графіку підвозу дітей, організації індивідуального навчання учнів, психологічного стану здобувачів освіти.

У процесі  громадського обговорення надходили письмові звернення до сільського голови, начальника відділу освіти, молоді і  спорту Великорублівської сільської ради що до питань реорганізації закладів освіти перепрофілювання та  відсотків престижності заробітної плати вчителям .

Всім зацікавленим особам надавалася відповідь.

Задля уникнення заборгованості у виплатах заробітної плати педагогічним працівникам у 2024 році було прийняте рішення Колегією відділу освіти молоді і спорту Великорублівської сільської ради на березень - травень 2024 року  зменшити відсоток престижності з 30% до 5 % що суттєво вплинуло на заробітну плату вчителів. На сьогодні для виплати в повному обсязі заробітної плати педагогічним працівникам не вистачає 2,7 млн. грн..

Освітня субвенція з державного бюджету на 2024 рік склала 17 443,3 тис. грн. У формулі розрахунку освітньої субвенції на заробітну плату педагогічним працівникам для Великорублівської сільської ради розрахункова наповнюваність класів визначена на рівні 11,5. Таку наповнюваність має лише 1 заклад освіти у громаді. Наявність в інших закладах освіти громади кількості класів із меншою наповнюваністю учнів, ніж розрахункова, призводить до потенційного дефіциту освітньої субвенції у місцевому бюджеті та можливої необхідності спрямувати власні кошти на виплату заробітної плати педагогічним працівникам закладів загальної середньої освіти.

Громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги, утримання технічного персоналу, безкоштовне харчування учнів пільгових категорій, підвезення учнів та педагогічного персоналу до закладів освіти і у зворотньому напрямі. З урахуванням всіх витрат  на утримання закладів загальної середньої освіти  Великорублівська сільська рада за 2023 рік мала витрати з місцевого бюджету на 36 млн. грн.

Найпоширеніший вимір ефективності закладів загальної середньої освіти у межах шкільної системи – кількість учнів на одну штатну одиницю посади вчителів. Чим більше здобувачів освіти припадає на одного педагогічного працівника, тим вищою є ефективність даного закладу освіти. Всього в закладах освіти  Великорублівської сільської ради працюють 75 педагогічних працівників в розрізі по закладах освітив:

 

 

Ухвалили:  У процесі громадського обговорення, засідань робочої групи прийняти рішення та винести пропозиції до чергової сесії сільської ради:

Назва закладу

К-ть учнів закладі

К-ть пед..

працівників

2024р

К-ть учнів на одного вчителя

Великорублівський ОЗЗСО І-ІІІст.

215

22

9,7

Малорублівська філія

15

3

5

Ковалевська філія

37

9

4,1

Милорадівський ЗЗСО І-ІІІ ст.

119

18

6,6

Козлівшинський ЗЗСО І-ІІІ ст.

41

14

2,9

 

 

 Відповідно до ст. 143 Конституції України, ст. 26,32,66 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», керуватись статтями 104,105, 106, 107, 111, 110 Цивільним кодексом України Цивільним кодексом України, ст. 17,25,66 Законів України «Про освіту», ст. 32 закону України «Про повну загальну середню освіту». З метою створення оптимальної мережі закладів освіти, необхідних умов для надання якісної освіти, забезпечення доступності освітніх послуг, а також ефективного використання матеріально-технічних, кадрових та фінансових ресурсів:

          1.Перепрофілювати та перейменувати комунальну установу Великорублівський  опорний заклад загальної середньої освіти  І-ІІІ ступенів Великорублівської сільської ради, Полтавського району, Полтавської області, (вул. Брикеля, 2, с. Велика Рублівка, Полтавський  район, Полтавська область) код ЄДРПОУ 23546799 у Великорублівську гімназію зпочатковою школою Великорублівської сільської ради Полтавського району, (Полтавської області вул. Брикеля, 2, с. Велика Рублівка, Полтавський  район, Полтавська область) до 01 серпня 2026 року.

2.Перепрофілювати та перейменувати комунальну установу Милорадівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Великорублівської сільської ради, Полтавського району, Полтавської області (вул. Центральна, 33, с.Милорадове, Полтавський  район, Полтавська область) код ЄДРПОУ 23546807 у Милорадівську гімназію з початковою школою Великорублівської сільської ради Полтавського району, Полтавської області (вул. Центральна, 33, с.Милорадове, Полтавський  район, Полтавська область) до 01 серпня 2026 року.

3.Перепрофілювати та перейменувати комунальну установу Козлівщинський заклад загальної середньої освіти І-ІІ ступенів Великорублівської сільської ради, Полтавського району, Полтавської області (вул. Центральна, 2, с.Козлівщина, Полтавський  район, Полтавська область) код ЄДРПОУ 23546753,  Козлівщинську початкову школу з дошкільним підрозділом Великорублівської сільської ради Полтавського району, Полтавської області (вул. Центральна, 2, с.Козлівщина, Полтавський  район, Полтавська область) до 01  серпня 2024 року.

4.Перепрофілювати та перейменувати комунальну установу Ковалевську філію Великорублівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Великорублівської сільської ради, Полтавського району, Полтавської області (вул. Першотравнева,49, с.Ковалеве, Полтавський  район, Полтавська область) код ЄДРПОУ 41196529 у Ковалевську початкову школу з дошкільним підрозділом Великорублівської сільської ради Полтавського району, Полтавської області (вул. Першотравнева,49, с.Ковалеве, Полтавський  район, Полтавська область) до 01 серпня 2024 року.

5.Ліквідувати комунальну установу Заклад дошкільної освіти «Маячок» Великорублівської сільської ради, Полтавського району, Полтавської області (вул. Центральна, 2, с. Козлівщина, Полтавський  район, Полтавська область) код ЄДРПОУ 39138599 до 01 серпня 2024 року.

6.Ліквідувати комунальну установу Малорублівська філія Великорублівського опорного закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Великорублівської сільської ради, Полтавського району, Полтавської області (вул. Ковпака,22, с. Мала Рублівка, Полтавський  район, Полтавська область) код ЄДРПОУ 143348 до 01 серпня 2024 року.

6. Керівникам закладів освіти:

6.1. Здійснити організаційно - правові заходи у зв’язку перепрофілюванням, реорганізацію, ліквідацію та перейменуванням закладів освіти.

6.2. Розробити та затвердити Статути  навчальних закладів, внести зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, відповідно до вимог чинного законодавства України.

6.3. Провести ліцензування навчальних закладів, відповідно до вимог чинного законодавства України.

6.4. Вжити заходів організаційно – кадрового характеру відповідно до порядку, встановленого чинним трудовим законодавством України, стосовно всіх  працівників відповідних закладів освіти.

6.5.  Створити ліквідаційні комісії для забезпечення проведення організаційно – правових заходів та ліквідаційних процедур пов’язаних з ліквідацією юридичних осіб відповідно до вимог чинного законодавства.

6.6. Провести інвентаризацію закладів освіти з подальшою передачею  матеріально - технічної бази на баланс інших закладів.

 

Голова робочої групи                                Ю. Д. Гриценко

Секретар засідання                                     С. О. Мяло



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь