Профілактика отруєння грибами
Обережно! В розпалі грибний сезон !
Настала осіння пора ,яка принесла приємну насолоду від останніх теплих та сонячних днів,багряного осіннього лісу та тихого полювання на гриби. Проте , потрібно бути дуже пильним при збиранні грибів та їх вживанні, адже ваше полювання може перетворитися в тихе полювання на вас з доволі плачевними наслідками. Отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади в здорової людини, такі як незворотні ураження нирок, серцево-судинної, дихальної , нервової систем і навіть смерть. Особливе занепокоєння викликають факти загибелі дітей. Діти більш піддатливі до дії отрути в силу незрілості їхніх ферментних систем. Гриби є природним накопичувачем солей важких металів, таких як свинець, ртуть, цинк, мідь та отрут від хімікатів,які використовуються в сільському господарстві.
На території Котелевської та Великорублівської громад спостерігається масовий продаж лісового врожаю, який викликає не тільки смакове задоволення, а й занепокоєння його якістю та безпечністю для здоров.я та життя наших громадян, бо гриби – це не тільки дарунок лісу, але й водночас небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до непоправних втрат.
Основні причини отруєнь:
- вживання отруйних грибів;
- неправильне приготування умовно їстівних грибів;
- вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
- вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
Застерігаємо!
- Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
- Збирайте і купуйте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
- Не збирайте гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба” оточене оболонкою;
- “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
- Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
- Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
- Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
- Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
УВАГА!
Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
-
- “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
- “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
- “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
- “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
- “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
- “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
- “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
- “Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.
Забороняється! При появі первинних ознак отруєння:
- Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
- Займатися самолікування. Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
Пам’ятайте! Ваше здоров’я у Ваших руках!
Полтавське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Полтавській області