Профілактика отруєння грибами

Дата: 22.09.2023 09:07
Кількість переглядів: 144

Обережно! В розпалі грибний сезон !

Фото без опису

Настала  осіння пора ,яка принесла приємну насолоду від останніх теплих та сонячних днів,багряного осіннього лісу  та  тихого полювання на гриби. Проте , потрібно бути дуже пильним при збиранні грибів та їх вживанні, адже ваше полювання може перетворитися в тихе полювання на вас з доволі плачевними наслідками. Отруєння грибами спричиняє тяжкі розлади в здорової людини, такі як незворотні ураження нирок, серцево-судинної, дихальної , нервової систем і навіть смерть. Особливе занепокоєння  викликають факти загибелі дітей.  Діти більш піддатливі  до дії отрути в силу незрілості їхніх ферментних систем. Гриби є природним накопичувачем солей важких металів, таких як свинець, ртуть, цинк,  мідь  та отрут від хімікатів,які використовуються в сільському господарстві.

 На території  Котелевської та Великорублівської громад  спостерігається масовий продаж лісового  врожаю, який викликає не тільки смакове задоволення, а й занепокоєння його  якістю та безпечністю для здоров.я  та життя  наших  громадян, бо гриби – це не тільки дарунок лісу, але й водночас  небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до непоправних втрат.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умовно їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Застерігаємо!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:
    • якщо не впевнені, що знаєте їх;
    • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
    • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба” оточене оболонкою;
    • “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

 

УВАГА!

 Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

    • “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
    • “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
    • “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
    • “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
    • “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
    • “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
    • “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
    • “Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Забороняється! При появі первинних ознак отруєння:

  • Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
  • Займатися самолікування. Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

 

 

Пам’ятайте! Ваше здоров’я у Ваших руках!

 

Полтавське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних