Великорублівська громада
Полтавська область, Полтавський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

12 ТРАВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я РОСЛИН

Дата: 10.05.2023 15:19
Кількість переглядів: 185

Фото без опису                                                                                                    12 ТРАВНЯ - МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я РОСЛИН

 

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня міжнародним днем здоров’я рослин. щоб підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Цього року День здоров’я рослин відзначається під гаслом «Здоров’я рослин для збереження довкілля». Мета цього заходу – донести до якомога більшого кола людей у всьому світі розуміння важливості дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва, сталого виробництва високоякісних продуктів харчування та нехарчової продукції рослинного походження,  ролі рослин у збереженні навколишнього середовища. Забезпечення здоров’я рослин має важливезначення для життя на землі, і кожен з нас має відіграватив цьому певну роль.

«Рослини – це живі організми, акумулюючи в органічних речовинах енергію Сонця, забезпечують життя всього живого на Землі і є джерелом поживних речовин та кисню. Від рослин залежить наше життя, і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо.»

За інформацією ФАО (Організація продовольства та сільського господарства ООН),шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культурВони лишають мільйони людей їжі та завдають збитки сільському господарству. Захист рослин відшкідників та хвороб з економічного погляду набагато ефективніший, ніж усунення наслідків повномасштабних надзвичайних ситуацій, пов'язаних з іздоров'ям рослин. Нерідко шкідники та хвороби рослин після того, як вони адаптувалися, викоренити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато часу та засобів.

Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля  спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їхраніше не було (карантинні організми), тим самим завдаючи великі збитки місцевим рослинам та оточуючому середовищу. Одним із таких прикладів цього була поява на європейському континенті - фітофторозу картоплі, колорадського жука. Отже, під час міжнародних подорожей уникайте привезення додому насіння, фруктів, овочів та квітів, адже шкідники рослин або хвороби можуть ховатися на них. Будьте обережні, замовляючи рослини та рослинні продукти в Інтернеті або через поштові служби, оскільки невеликі пакунки можуть легко обійти звичайний фітосанітарний контроль.Таким чином ми допомагаємо захистити нашу мальовничу природу від небезпечних шкідників та хвороб рослин.

Захист рослин– комплекс заходів, спрямованих на зменшення втрат урожаю та запобігання погіршенню стану сільськогосподарських культур і лісових насаджень, продукції рослинного походження, спричиненого шкідниками, хворобами та бур’янами.

Інтегрований захист рослин- управління динамікою популяцій шкідливих і корисних організмів на основі фітосанітарних прогнозів і цілеспрямованого застосування існуючих методів захисту рослин з урахуванням охорони навколишнього середовища.

Захисні заходи проти шкідників сільськогосподарських культур в умовах інтенсифікації землеробства спрямовані не на їх знищення, а на регулювання щільності в агроценозах і утримання їх на господарсько- невідчутному рівні (не перевищує економічних порогів шкідливості). Цього можна досягти правильним застосуванням агротехнічних заходів вирощування культури, контролем за щільністю шкідників та їх природних ворогів, застосуванням біологічних та хімічних засобів захисту рослин. При цьому хімічні засоби використовують лише тоді, коли щільність шкідника і його шкідливість можуть призвести до значних втрат урожаю. Необхідно також урахувати те, що внаслідок проведення захисних заходів можна отримати і негативні наслідки. Так, наприклад, при застосуванні хімічних заходів може збільшитися стійкість шкідників до пестицидів (резистентність), можуть загинути корисні організми (хижаки, паразити, ентомофаги), вирощена сільськогосподарська продукція із залишками пестицидів, забруднення ґрунтів, атмосфериі підземних вод та ін.

Ми повинні захистити рослини, як для людей, так і для планети

- Якщо ви землекористувач, запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників. Регулярно обстежуйте свої сільськогосподарські угіддя та повідомляйте про появу шкідників та хвороб рослин на ваших ділянках.

- Скористайтеся перевагами сучасних цифрових технологій, мобільних додатків, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширенню шкідників і хвороб рослинам і боротися з ними, також повідомляти про спалахи.

- Застосовуйте інтегрований захист рослин на основі прогнозу, економічних порогів шкодочинності, дії корисних організмів для забезпечення надійного захисту рослин і екологічної рівноваги довкілля.

- При проведенні заходів по захисту рослин від шкідливих організмів необхідно віддавати перевагу екологічно безпечним методам, біологічним препаратам.

- Застосовувати сертифіковані, дозволені до використання в Україні, засоби захисту рослин, уникати фальсифікованих, неякісних препаратів.

Людина має щоденно стояти на сторожі здоров’я рослин її дії повинні бути спрямовані на зниження ризику появи шкідливих організмів, усунення негативних наслідків від використання пестицидів, із застосуванням нових сучасних біотехнологічних підходів, наприклад, генної інженерії або використання біопрепаратів, ентомофагів тощо.

 

Захистимо рослини, збережемо планету для майбутніх поколінь!

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління   

Держпродспоживслужби в Полтавській області               Тетяна Сахно


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь