Великорублівська громада
Полтавська область, Полтавський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРОТРУЄННЯ НАСІННЯ ЗАПОРУКА ВИСОКОГО ВРОЖАЮ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

Дата: 13.04.2023 09:15
Кількість переглядів: 112

Фото без опису

При вирощуванні сільськогосподарських культур дуже важливо закласти міцний, здоровий фундамент майбутнього врожаю, дати можливість потужного старту культурі. Аби застрахувати себе від небажаних результатів, насіння обов’язково необхідно протруїти.

Протруювання насіння є однією з основних ланок технологій вирощування сільськогосподарських культур, це запорука отримання дружних, сильних сходів, знищення зовнішньої та внутрішньої інфекції та в подальшому формування високого врожаю.

Цей захід дає змогу знешкодити насіння від збудників хвороб, які передаються через насіннєвий матеріал, захищає насіння і проростки від пліснявіння в ґрунтових умовах, знижує ураження сходів кореневими гнилями; послаблює негативний вплив пошкоджень та травмування на якість посівного матеріалу; стимулює ріст і розвиток рослин. А ігнорування цього прийому може призвести до епіфітотії сажкових хвороб та кореневих гнилей зернових культур. Протруювати насіннєвий матеріал можна як завчасно, так і безпосередньо перед сівбою. Завбачне протруєння особливо ефективне для захисту посівів від сажкових хвороб. Врахуйте, що при зменшенні норми витрати препаратів навіть на 10—15%, різко знижує їх ефективність, а проти окремих патогенів зводить нанівець.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області попереджає, що відповідно державних санітарних правил протруювання насіння проводять на спеціальних майданчиках на відстані не ближче 200 м від житлових та тваринницьких приміщень, джерел водопостачання, місць зберігання продуктів харчування, фуражу та приймання їжі та води. Люди, які працюють на протруюванні насіння, обов’язково повинні пройти медичний огляд, спеціальну підготовку навчання працівників, які безпосередньо виконують роботи пов’язані з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів та інструктаж з правил техніки безпеки і мати при собі під час виконання роботи: посвідчення, допуск, наряд на виконання робіт з пестицидами та працювати тільки в спецодязі, індивідуальних засобах захисту згідно санітарних вимог.

Вибір протруйника насіння слід проводити з урахуванням спектра його фунгіцидної активності та видового складу збудників хвороб.

Рекомендуємо комплексне застосування фунгіцидних і інсектицидних протруйників, регуляторів росту рослин і біопрепаратів при допосівній обробці насіннєвого матеріалу. Слід зазначити, що застосування регуляторів росту вітчизняного виробництва за допосівної обробки насіння значно посилює дію інсектофунгіцидів. В результаті дії регуляторів росту, які застосовуються при підготовці насіння до сівби, збільшується енергія проростання насіння, польова схожість. 

Дієвим компонентом загальної технології захисту рослин являється застосування біологічного методу і біологічних засобів (біопрепаратів), особливо в органічному землеробстві, що пояснюється насамперед тим, що широке застосування хімічного методу становить небезпеку для здоров’я людей і порушує екологічні процеси в природі, згубно впливає на корисну мікрофлору та якість сільськогосподарської продукції.

Суть біологічного методу полягає у використанні антагоністичних мікроорганізмів та продуктів їхньої життєдіяльності (вироблених ними метаболітів та індукторів) для пригнічення розвитку збудників хвороб.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає, що при закупівлі протруйників, звертайте увагу на оригінальні засоби захисту рослин і  убережіться від закупок фальсифікованих пестицидів.

Пам’ятайте, що застосування належних засобів захисту рослин – це запорука Вашого врожаю!

Застерігаємо! Усі роботи з протруєння насіння при застосуванні пестицидів та агрохімікатів слід проводити з дотриманням вимог техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

 

 

Державний фітосанітарний інспектор

Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області                      Л.М. Білокіз

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь