Великорублівська громада
Полтавська область, Полтавський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПОРАДИ СПОЖИВАЧАМ ПРИ КУПІВЛІ НАСІННЯ ОВОЧЕВИХ КУЛЬТУР ТА САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ

Дата: 12.04.2023 16:46
Кількість переглядів: 82

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області звертає увагу, що при купівлі насіння овочевих культур в магазинах чи на ринках, покупець має право вимагати в продавця (реалізатора) відомості про товар, який він хоче придбати, а саме:

  • назву підприємства – виробника,
  • його місцезнаходження,
  • культуру,
  • сорт (гібрид),
  • рік урожаю,
  • номер партії,
  • схожість насіння, його чистота, вологість, походження,
  • термін дії сертифіката, на основі якого здійснювалася перевірка посівних якостей насіння,

 

Всі ці відомості мають бути внесені  згідно ДСТУ 6006:2008 в Довідку про сортові та посівні якості, яка видається власнику насіння фірмою – продавцем.

Для насіння та садивного матеріалу власного виробництва, дані про партію мають вказуватися в Сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння або в Сертифікаті, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу.

Варто знати, що строк чинності документів про результати аналізу посівних якостей насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів відкритого і закритого ґрунтів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці (ДСТУ 6006:2008).

Забороняється використання та реалізація насіння, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість. Власник повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння та садивного матеріалу зазначеним у відповідних документах. Ці документи повинні зберігатись на місці торгівлі та пред’являтись за вимогою.

Звертайте увагу на особливості маркування пакувань насіння. На пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі, відповідно до ДСТУ 6006:2008 зазначається: назва країни виробника, фірми, підприємця, товарний знак, юридична адреса пакування насіння, культура, сорт (гібрид), маса або кількість штук насіння в пакеті, номер партії, рік урожаю, схожість, документ про посівні якості насіння, коротка інформація про культуру (опис сорту, гібриду), поради щодо вирощування.

Важливо при розкриті пакування не пошкоджувати місце, на якому вказаний номер партії, а також зберігати квитанцію (фіскальний чек) на придбаний товар. За їх наявності можна пред’явити претензії до продавця у разі реалізації Вам неякісного насіння.

 

У разі виникнення питань, звертайтеся до фахівців відділу контролю у сфері насінництва, розсадництва та якості зерна Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за телефоном (0532) 54-57-59, або на електронну адресу: fito@polvet.gov.ua.

 

За інформацією Головного управління

Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь