Великорублівська громада
Полтавська область, Полтавський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Корисні звички для профілактики грипу

Дата: 16.01.2023 11:00
Кількість переглядів: 159

Корисні звички для профілактики грипу

 

         В Україні та області поряд з COVID- 19 іде підйом захворюваності на грип та ГРВІ. На Полтавщині циркулює переважно грип типу А, який є високо контагіозним і протікає із значним підвищенням температури та низкою супутніх клінічних проявів. 50% від пацієнтів -  це діти.

         Зазвичай симптоми грипу з’являються раптово. Найчастіше це:

різке підвищення температури тіла (більше 38°С);

● головний біль, біль у м’язах, біль у горлі;

● кашель;

● нежить.

Симптоми грипу, що вимагають термінової госпіталізації

 

       Якщо стан хворої людини погіршується, не зволікайте з госпіталізацією, адже тепер під загрозою її життя.

     Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо з’являються такі симптоми: обличчя стало дуже блідим чи з’явилось посиніння; важко дихати; температура не спадає впродовж тривалого часу; почалися багаторазові блювання та випорожнення; порушення свідомості – надмірна сонливість чи збудженість; біль у грудній клітині; з’явилися домішки крові у мокроті; показники артеріального тиску опустилися нижче норми.

        Ці симптоми грипу ігнорувати у жодному разі не можна. Продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

 

Як не захворіти на грип: профілактика

 

       Найефективнішим способом профілактики грипу є вакцинація. Оптимальний час введення вакцини – початок осені (вересень-жовтень). Разом з тим, щеплення рекомендують робити і в більш пізні терміни – впродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

          За рекомендацією ВООЗ, для забезпечення максимального захисту від вірусів, циркуляція яких очікується саме цього сезону, щорічно змінюється штамовий склад вакцин.

 

Кому необхідно зробити щеплення в першу чергу

 

        Усі засоби профілактики грипу мають особливе значення для людей, які належать до груп ризику. Для цих людей грип становить найбільшу небезпеку, а вчасна регулярна профілактика здатна врятувати життя.

        Відомі такі групи ризику: діти до 5 років (особливо діти до 2 років); вагітні жінки; люди віком від 65 років; люди з надмірною вагою; хворі на діабет; хворі на хронічні серцево-судинні захворювання; хворі на хронічні захворювання легенів; люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями; ті, хто перебуває на імуносупресивній терапії.

      Для цих людей грип становить особливу загрозу, оскільки іх загальний стан здоров’я суттєво знижує шанси видужати без небезпечних ускладнень, а часто – і вижити.

         Крім того, існують професійні групи ризику: медичні працівники; вчителі й вихователі; продавці; водії громадського транспорту – усі, хто працює в багатолюдних місцях. У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

           Корисні звички для профілактики грипу

Хоча найкращий спосіб вберегтися від сезонного грипу – щорічна вакцинація, деякі прості правила допоможуть уникнути хвороби.

  • «Захворів – сиди вдома». Візьміть лікарняний. Грип швидко передається, тому так званий «трудовий героїзм» (коли ви хворі йдете на роботу) лише сприятиме поширенню інфекції.

Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби.

-  Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс – це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

- Часте миття рук допоможе захиститися від мікробів. Якщо поруч немає води та мила, використовуйте спреї для рук на спиртовій основі.

-  Намагайтесь не торкатися обличчя. На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя, ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.

- Регулярно провітрюйте приміщення, ретельно очищайте та дезінфікуйте поверхні, до яких часто торкаєтеся вдома, на роботі або в навчальних закладах. Це особливо важливо, якщо в приміщенні перебуває хворий.

      Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся здоровою поживною їжею.

 

Полтавське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь