Профілактика харчових отруєнь

Дата: 07.07.2022 16:06
Кількість переглядів: 427

Профілактика харчових отруєнь”

 

З приходом тепла збільшується захворюваність населення як кишковими інфекціями так і харчовими отруєннями. А в зв’язку з військовою агресією РФ, частина населення перебуває у незадовільних санітарно – гігієнічних умовах, без доступу до води та харчування належної якості, що особливо з настанням літнього сезону збільшує ризик ускладнення санітарно – епідемічної ситуації.

У Полтавській області у поточному році зареєстровано 2 спалахи гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 11 осіб, в тому числі 10 дітей. Також у 2022 році зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм які пов’язані із вживанням продукції домашнього виготовлення – риба в’ялена та м’ясні консерви домашнього виготовлення.

Основними симптомами цих захворювань є підвищення температури, лихоманка, біль у животі, нудота, пронос.

Потрібно відмітити, що колір, смак і запах продукції, яка послужила причиною захворювання, як правило, нормальні і ніяких сумнівів у постраждалих не визивають. Захворювання наступає через 2-48 години після вживання неякісної продукції.

Що ж потрібно знати і робити для профілактики харчових отруєнь та ботулізму?

По перше не допускати забруднення харчових продуктів, готових до вживання збудниками інфекційних захворювань. Пам’ятайте, що всі продукти готові до вживання, починаючи з борщів, каш, молочних та м’ясних продуктів, не можна зберігати при кімнатній температурі, бо в таких умовах в них іде процес накопичення збудників захворювань.

Продукцію, що швидко псується, слід зберігати в холодильнику, причому окремо сиру і готову до вживання.

Не слід купувати на ринку не клеймованого м’яса, в’яленої, копченої риби та консервів домашнього приготування .

Не купуйте в торгівельній мережі продукцію, яка швидко псується, а зберігається при кімнатній температурі, без холоду. Це в першу чергу кремові і ковбасні вироби, молочні продукти та рибопродукція.

Збудники захворювань в харчових продуктах знищуються при термічній обробці, тому остання повинна бути достатньою. Ні в якому разі не вживайте сирої риби та яєць водоплавної птиці. Останні можна використовувати виключно для приготування виробів із тіста.

При  приготуванні холодців, паштетів, м’ясних та рибних салатів важливо дотримуватись технології виробництва.

Пам’ятайте, що кожен продукт має свій термін реалізації, це стосується і готових страв.

Ведіть боротьбу з мухами, гризунами, тому що вони розносять інфекцію.

Необхідно безумовно виконувати правила особистої гігієни, мити руки з милом як після туалету, так і перед їдою.

Дорослим слід контролювати, як це роблять діти.

Якщо ж у вас все - таки з’явились ознаки харчового отруєння негайно звертайтесь до лікаря.

 

                                             Полтавське районне управління

                                             Головного управління Держпродспоживслужби

                                                                                                  в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних