30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми

Дата: 16.07.2021 09:01
Кількість переглядів: 469

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми

 

30 Липня, 2018 Ні дискримінації та насиллю, Новини

Торгівля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами в світі. У цій індустрії домінують добре організовані кримінальні синдикати. Одержані прибутки йдуть на фінансування інших різновидів злочинної діяльності, в тому числі торгівлі наркотиками та зброєю. Торгівля людьми є високодохідною і фактично безпечною, з точки зору можливості соціального контролю, сферою діяльності транснаціональних злочинних організацій. Щорічний світовий прибуток кримінального сектору в цій сфері діяльності становить від 5 до 7 мільярдів доларів, а в деякі роки досягає 9,5 мільярдів доларів. Наприклад, тільки в Україні вербувальник отримує від 200 до 5000 доларів за кожну завербовану жінку.

 

Проблема торгівлі людьми залишається болісною і для України. Складна економічна ситуація в Україні, високий рівень безробіття, недосконалість законодавства та правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють цьому явищу. Прагнучи кращої долі, люди їдуть за кордон шукати роботу. Спритні ділки щороку використовують сотні таких шукачів.

В міжнародній системі Україна визначена як країна – постачальниця жінок. Саме громадянки України зараз складають значну частину живого «товару» на відкритих і таємних ринках Європи та Азії. Як правило, експорт жінок з України здійснюється на світові ринки інтимного бізнесу – в Туреччину, Італію, Польщу, Іспанію, Німеччину, країни колишньої Югославії, Угорщину, Чехію, Грецію, Російську Федерацію, Об’єднані Арабські Емірати, Ізраїль, Сполучені Штати Америки та інші країни.

Поширена серед іншого й торгівля людьми з метою використання жертв торгівлі як донорів для трансплантації органів і тканин, а також для некомерційного рабства в таких формах як примусове заміжжя, примусова вагітність, фіктивне вдочеріння (усиновлення).

Сьогодні на перший план виходять все нові сторони торгівлі людьми, а саме торгівля з метою примусової праці. Останнім часом, Міжнародна організація з міграції заявляє про те, що жертвами частіше стають українські чоловіки, що безпосередньо підтверджує поширення трудової експлуатації. Якщо говорити про основні країни призначення торгівлі людьми з України, то на першому місці залишається Росія, на другому – з дуже значним відривом іде Польща, а на третє виходить сама Україна як країна внутрішньої експлуатації, коли людей, громадян України, не вивозять за кордон, а перевозять, наприклад, із однієї області до іншої, відбирають документи і експлуатують у тій чи іншій формі.

На жаль, Україна поступово починає ставати і країною призначення, тобто на її території експлуатують іноземців. Якщо говорити про тенденцію останніх років, то найбільше серед таких потерпілих громадян Молдови.

Останнім часом у нашій країні багато робиться для запобігання торгівлею людьми. Слід відзначити, що Україна (як на міжнародному, так і на національному рівні) застосовує багатовекторний підхід до проблеми боротьби з торгівлею людьми. Як правило, це проявляється у поєднанні стратегій боротьби з торгівлею людьми як такою, боротьби з нелегальною міграцією та боротьби із міжнародною організованою злочинністю.

Але ж і кожен сам повинен бути уважним і обережним.

А для тих, хто мріє отримати гарну роботу за кордоном, слід звернути увагу на наступну інформацію: торгівці людьми діють через агенції з працевлаштування, фірми шоу-бізнесу та служби знайомств. Також вони розміщують брехливі оголошення в газетах та на стендах, звертаються з пропозиціями просто на вулиці, допомагають матеріально, щоб затягнути людину в боргову кабалу. Часто торгівцями живим товаром виявляються добрі знайомі чи друзі, причому значний відсоток серед них – жінки. Найчастішими формами експлуатації є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство.

Пам’ятайте, що жертвами стають як жінки, так і чоловіки, а також неповнолітні діти!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування: Чи зрозумілий для Вас у користуванні сайт громади?

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних